marți, 15 noiembrie 2011

Asigurarile de sanatate, obligatorii din 2012 - Reforma sanatatii

  De la 1 ianuarie 2012 romanii trebuie sa semneze  o polita de asigurare la operatorii particulari.

Cotizatia obligatorie la sistemul de asigurari nu se va modifica semnificativ, deoarece asiguratorii privati vor prelua in totalitate sistemul public de asigurari si actualele case judetene.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va ramane un fel de depozitar al banilor asiguratilor, pe care ii va imparti insitutiilor private in functie de numarul inscrisilor pe liste, de tipul abonamentelor etc, scrie Evenimentul Zilei.

"Va fi ca la asigurarile la masina. Va exista o asigurare obligatorie, ce ofera servicii de baza si o asigurare full-option, pentru cei care mai doresc si altceva. Daca mai dai cativa lei in plus si iti mai dau si stomatologie, si chirurgie etc. Insa acele servicii vor fi garantate, nu ca acum, cand ti se promit multe, dar nu ti se da nimic", a declarat Virgil Paunescu, consilier prezidential pe probleme de sanatate.

Companiile private trebuie sa inscrie asiguratii si sa prezinte listele la CNAS timp de 6 luni de la intrarea in vigoare a legii. Daca nu iti inchei aigurarea obligatorie, poti fi trata doar la Urgente.

Categoriile care nu trebuie sa plateasca aceasta polita au ramas neschimbate: copiii sub 18 ani, studentii pana in 26 de ani care nu realizeaza venituri, sotul/ia si parintii aflati in intretinerea unui asigurat, persoanele cu handicap care nu realizeaza venituri din munca, pensie sau alte surse, bolnavii inclusi in programele nationale (cancer, TBC, heomfilie, transplantati) si femeile insarcinate.

sursa: ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu